- Sønderborg Cykle Klub - https://www.sck-cykling.dk -

1960 – 1964

Den 7. januar 1960 var der indkaldt til ryttermøde på Vandrerhjemmet i Rebslagergade (hvor SCK havde holdt til i flere omgange). 22 ryttere var mødt op, blandt dem nye ansigter som Finn Zanchetta, Svend Christensen, Knud B. Nielsen (tidl. Aabenraa), Flemming Carlson, Lars Holmberg, Hans E. Madsen, Orla Minck, Horst Grünfeldt og Tom Søby. Licensansøgningerne blev udfyldt og til lægeundersøgelse blev aftalt, samtidig med der blev giver orientering om Indledningsløb, Stjerneløb, Sprinterløb m.m. SCK’s eget ”Guldstaffetløb” afvikles søndag den 22. maj med ny rekordtilslutning af 337 deltagere. Ved de Jyske Mesterskaber, der køres i Fredericia, bliver det til et par medaljer, idet Niels Kr. Pedersen i klasse C opnår sølvmedalje og Erling Kristensen opnår bronzemedalje i klasse B. Ved så godt som alle årets cykelløb i Jylland og på Fyn har vores ryttere deltaget, og taget mange præmier med hjem. Det kunne dog ganske sikkert være blevet til endnu flere, idet vort rytterantal var blevet mere end fordoblet. Med 22 licensryttere i forgangne år, var vi i år nået op på 47.

sck his 1960-1 [1]Det første klubblad SCK-Nyt i 1961 indeholdt nedenstående opfordring til rytterne (refereret i uddrag): Efter ca. 3 måneders afslappende vinterpause, er det helt velgørende at komme i gang igen med de foreliggende opgaver. Sidste sæson blev den hidtil bedste og vel nok også den mest travle. De 47 licensryttere var medvirkende til, at vi pludseligt befandt os blandt de største klubber i Jylland. Alt dette kan jo være godt nok, men statistikken viser, at kun ca. halvdelen af disse ryttere gør noget ved det. Her tænkes, ikke på resultaterne, idet sådanne kun opnås gennem en personlig indsats, men på det apparat man ved sin indmeldelse sætter i gang. Først registrering i klubregi, udfyldning af licensansøgning, tidsbestilling hos idrætslæge (han kan kun undersøge 6 personer på en aften, pr uge, og det er ikke kun cykelryttere, der komme her men alle idrætsforeningers medlemmer), så til fotografering, licensbetaling der skal følge med til distrikts licensudsteder, der jo også skal bruge nogle dage inden at licensen bliver returneret. Inden vi når så vidt, er den nye rytter ved at miste lysten. Han kan ikke forstå der skal så mange formaliteter til, inden han kan være med. Om denne opfordring er medvirkende til, at antallet af licensansøgninger gik tilbage, eller om der var andre årsager, der gjorde sig gældende, vides ikke. Antallet af licenser var de følgende år halveret.

Erling Kristensen t.h. efter et løb sammen med Olaf B. Nielsen, Horsens [2]
Erling Kristensen t.h. efter et løb sammen med Olaf B. Nielsen, Horsens

Erling Kristensen der var ved at blive én af vore bedste A-ryttere her i landet, blev udtaget til at repræsentere Danmark ved to løb i DDR, nemlig ”Rund um die Hainleite” og et gadeløb i Bad Langensee. Kort efter denne tur fik Erling Kristensen problemer med maven og blev indlagt på hospitalet til nærmere undersøgelse. Desværre betød det, at Erling stoppede sin lige begyndte cyklekarriere.

”Guldtaffelløbene” lå nu med omkring 300 deltagere pr. år, og Peder Quorp rykkede op i B-klassen og er én af de få ryttere, der er udtaget til at deltage i et 3 dages cykelløb i Randers udenfor A-klassen. For første gang afviklede Sønderborg et 100 km rundstrækningsløb bestående af 15 runder á 7 kmmed pointgivning. Løbet har Peder Quorp som vinder. Ved de Jyske Mesterskaber i Herning kørte Niels Kr. Pedersen en sølvmedalje hjem i C-klassen. Af nye ryttere er der tilgang af Peter Unbehaun, Johannes Gregersen, Erik Jensen, Leif Martin, Bjørn Bruncke, Poul Erdland og Ejner Th. Petersen. Sidstnævnte har kørt for Aabenraa, men er nu soldat i Sønderborg. Ved indgangen til 1963 får klubben en træner Erik Christiansen, som har kørt for Køge Cykle Ring, men er nu bosiddende her i byen. Han udførte et godt stykke arbejde. I 1963 får SCK, af DCU, overdraget arrangementet af Danmarksmesterskabet i Junior, der køres over en distance af 30 km. enkeltstart. Datoen er fastsat til 26. juli 1964. Ved de Jyske Mesterskaber 1964 i Grenå placerer vores junior Johannes Gregersen sig på en 3. plads, altså bronze.

14 dage efter går det så løs i Sønderborg, og det er Junior Danmarksmesterskaber i 30 km. enkeltstart, det gælder. SCK’s bedste juniorrytter Johannes Gregersen og Erik Jensen er mellem de startende. Dette var de også i 1963, og dem giver man i SCK gode chancer til en topplacering. De er udtaget mellem de 10 bedste jyder.

Jørgen Rudolf Hansen som starter [3]
Jørgen Rudolf Hansen som starter

For at undgå enhver form for snyderi ved DM (her tænkes især på pace), og for at undgå overtrædelse af den såkaldte 30 metersafstandsregel, blev der for første gang og hidtil eneste gang udsat 15 kontrollanter. En for hver kilometer til at overvåge ruten, hvor der samtidig var kørende kontroller. Hertil kom så, at der var gearkontrol umiddelbart inden hver rytters start. De 30 km. Kørtes på landevejen mellem Sønderborg og Guderup med start og opløb på Sjællandsgade. Det var en jyde som kunne smykke sig med titlen af Danmarksmester, nemlig Johnny Puggard, Ribe i tiden 43,09 min. Andenpladsen gik til Bjørn Vind, Køge 43,22 min. mens nr. 3 blev Per Ovesen, Køge 43,47 min. Vores Erik Jensen fik tiden 46,06 og placerede sig dermed som nr. 22. Johannes Gregersen udgik, vel nok pga. nerver. Man må her tage i betragtning, at han i de sidste fire løb inden DM havde placeringer som nr. 2, nr. 3, nr. 3 og nr. 3. Alle var derfor indstillet på, at han ville komme helt frem i medaljerækken. Hans chef var så large, at han gav ham fri fra arbejde 3 dage før løbet, for at give ham lejlighed til at slappe helt af. Uden at chefen var klar over det, gjorde han faktisk Johannes en bjørnetjeneste. Det gav sig også udslag i nervøst tripperi hjemme. Min (Jørgen Rudolf Hansen) mening er den, at han fik for megen tid til at spekulere på den forestående opgave. Han skulle faktisk være blevet i den daglige trummerum.

Nye ryttere er: Bjarne Bromann, Erik Jensen (Aug.), Jørgen Rusell, Henning Rusell, Finn Nielsen, Werner Knudsen, Orla Nielsen og Gunnar Unbehaun.