Træningstider

Sønderborg Cykle Klub afholder seniortræning onsdage kl. 17 med afgang fra Fri Bikeshop Sønderborg. Børnetræning afholdes torsdage kl. 17 også med afgang fra Fri Bikeshop Sønderborg.

Fælles træning med byens andre klubber:

Som en forsøgsordning trænes der efter følgende kalender med byens andre cykleklubber – se linket nedenfor. Alle medlemmer i én af klubberne er velkomne til alle træningerne.

Cykling Sønderborg træningskalender sommerhalvår 2021

____________________________________________________________________________

I Sønderborg Cykle Klub trænes der i børneklasserne også efter ATK-princippet. Mere om ATK kan læses herunder:

Hvad er ATK (Aldersrelateret trænings Koncept)

Det er den ungarnskfødte canadier Istvan Balyi som er manden bag ATK, som i sin enkelthed går ud på at definere, hvad skal trænes på det enkelte alderstrin. Men også at man ser på ikke kun alder, men også hvor de er i deres udvikling (prepubertet, pubertet og postpubertet).

Men ATK er også de 7 steps, og hvor der bliver gjort op med tesen om at træne for at vinde. Dette at træne for at vinde, er et af de store problemer i ungdomstræning. Der er som sådan intet galt i at træne for at vinde, det som blot sker, er at det bliver introduceret alt alt for tidligt i atletens udvikling.

LTAD.
Balyi kalder det selv for Long Term Athlete Development, og hans model bygger på den forskning han og mange andre har gjort.

For Balyi kan se en tydelig sammenhæng, mellem at blive for tidlig specialiseret, hvilken betydning det har for hvor langt man kan nå på seniorniveau.

For det som ofte sker, er at de der er trænet for ensformigt, frem for alsidigt i hele kroppen. Det medfører på seniorniveau skader, der bremser udviklingen.

Tænk langsigtet.
Derfor er Balyi meget optaget af at der trænes anderledes end der ofte er blevet gjort. For i sidste ende er det som senior at udøveren skal toppe, rejsen dertil handler om udvikling.

De udøvere som just er trænet meget alsidigt, og som træner for at udvikle, frem for at vinde. Det er dem som forskningen kan se når længst.

3 enkle anbefalinger
Der er lavet mange af denne typer studier, og selvfølgelig kan der findes undtagelser, men det som Balyis ønsker er disse tre ting

# Fastholde så mange som muligt
# Fastholde dem i så lang tid som muligt
# Træne med kvalitet for alle

Turneringsform er en modstander.
Det som er den store udfordring er den måde turneringen er sat op for ungdom. Er det en struktur der animere trænerne til at træne for at vinde, eller er det noget som gør, at vi kan træne for at udvikle.

De 7 stadier er:
Stage 1: Active Start (0-6 years)
Stage 2: FUNdamentals (girls 6-8, boys 6-9)
Stage 3: Learn to Train (girls 8-11, boys 9-12)
Stage 4: Train to Train (girls 11-15, boys 12-16)
Stage 5: Train to Compete (girls 15-21, boys 16-23)
Stage 6: Train to Win (girls 18+, boys 19+)
Stage 7: Active for Life (any age participant)

1-2 handler om det basale, her er det vigtigt at lade børn lege frit i skolegårde, derhjemme og til sport. Men at det er sundt for dem at prøve en række forskellige sporter, for at opbygge en mere alsidig kropslig udvikling, der vil komme dem til gode.

Stadie 3-6 er her langt de fleste begår en stor fejl. De fleste er nok enige i de enkelte stadier, men for ofte vil den alder de skal introduceres til dette, ske langt tidligere, end hvad anbefalingen er.

Det er som senior du skal slå til.
Balyi er selv meget optaget af netop dette, at hvordan skaber du de gode atleter, hvem er det som kan slå til på seniorplan?

Der er meget tankevækkende at stadie 5, Train to compete, først sker ved 15-16 års alderen, mens praktisk i langt de fleste sportsgrene er en langt tidligere dette sker.

Her er det mange trænere går fejl.
Skal man følge ATK modellen, så handler det op til 15-16 års alderen med at sætte resultater i baggrunden, og blot have mere træning, og langt mindre turnering. Vel mærke en turneringsform, hvor det ofte handler om at vinde frem for at udvikle.

Men er det ikke sportens natur, at det handler om at vinde? Jo det er det, men hvis du vil være god på seniorplan med dine udøvere, ja så hæmmer du dine spillere i deres udvikling, hvis du har en tlgang der handler om at vinde, frem for at udvikle!

Derfor skal et forbund også se på deres struktur for turnering på ungdomssiden!

Balyi selv mener at du skal træne mindst 4 gange, for hver gang du er ude og deltage i en konkurrence.

Kilde: http://steenhouman.com/2012/07/31/hvad-er-atk-aldersrelateret-traenings-koncept/